OBS! Nettsidene blir borte noen dager!

Vi må bytte plattform, derfor blir vi ikke å finne på noen dager, men se etter – www.dagali.net – vi kommer tilbake når vi er klare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24. juli 2016

Konserten med Halfdan Cleves komposisjoner ble en suksess!

Gårsdagens konsert i Dagali kirke ble en fantastisk opplevelse. Sanae Yoshida på piano og Tor Johan Bøen på fiolin fikk nesten taket på kirken til å løfte seg. Framføring av Halfdan Cleves komposisjoner, som med all sannsynlighet var komponert i komponisthytta i her i Dagali, ble for alle som hadde møtt fram i kirken en minnerik opplevelse. Kirken var nesten full og blant tilhørerne var ett barnebarn, to oldebarn og ett tippoldebarn av Halfdan Cleve. En stor takk til utøvere og til alle frammøtte.

 

Publisert 24.1.2015 kl.20:45

Oppgradering

Noen endringer i websidene har blitt gjort, blant annet har det blitt lagt inn informasjon om månens bevegelse og vindens virkning i fjellet.

 

Publisert 24.1.2015 kl.20:45

Kampen om tungtvannet som TV-serie

TV-serien til NRK om tungtvannsaksjonen har hatt utrulige seertall, noen har kritisert serien for at ikke alt stemmer med fakta. Men hovedinntrykket er akseptabelt. Jeg synes nok at de hadde kunnet fått fram litt mer om det forrykende uværet de ble utsatt for etter landingen ved Skrykken. Der de ble liggende værfast i flere dager.

 

Publisert 26.02.13 kl.18:30

70 år siden aksjonen på Vemork

Den 28.2.1943 kl. 00:45 smalt det på Vemork. Aksjonen til gruppen Gunnerside hadde vært vellykket.

Produksjonsanlegget for tungtvann var satt ut av spill og det hele uten kamp.

Den fjerde dagen etter angrepet var de tilbake i hytta (Jansbu) ved Skrykken. Der de litt over midnatt den 17. februar feilaktig hadde landet etter flyturen fra England. Planen var at de skulle ha landet ved Bjornesfjorden, men de havnet altså ett par mil unna.

En uvanlig vinterferie, som gruppens leder kalte det. Den startet 4. mars og de hadde ca. 500 km å gå før enn de var i sikkerhet, i Sverige. Tidlig på ettermiddagen tok de farvel med Swallov-karene på Skrykken.

Siden også Knut Haukelid skulle forbli i Telemark, var Gunnerside nå bare fem. Kaspar Idland, Fredrik Kayser, Birger Strømsheim og Hans Storhaug med Joachim Rønneberg som leder.

De var nøye på å følge ruten. Første natten tok de inn på Osseter Hotell vest for Dagali. Hotellet var ubebodd og langt unna annen bebyggelse. Her fant de mel, flatbrød og sukker, slik at de kunne spare på sine egne rasjoner. Fredag ble terrenget mer krevende. I løpet av dagen passerte de flere setre, og de krysset veien mellom Dagali og Skurdalen like etter lunsj.

De fikk en komplisert nedstigning med sleden til Skurdalen, og en utmattende oppstigning på den andre siden. Ved Rødungen brøt de seg inn i en jakthytte, der de fant litt mel og havregryn og kunne overnatte.

Tredje dag gikk de til Nystølen, en støl som lå på ca. 850 moh, og hvor det var ca. 10 km nedstigning før enn de kunne krysse Hallingdalselva.

Den 18. mars kl. 20:15 passerte de grensemerke nr. 109 og de var trykt i Sverige.

De hadde beregnet å bruke 10 dager på turen, men det ble 15. Det hadde blitt mer venting enn de hadde sett for seg. Ventingen på at folk skulle forsvinne fra fjellet etter søndagsturen. Venting i liene ovenfor de store dalene og de brede elvene, noen ganger nesten en hel dag før det var mørkt og de kunne våge seg nedover tømmerveiene og ut i åpent lende i bygdene.

Informasjonen er hentet fra boka Tungtvannssabotøren Joachim H. Rønneberg – Linge-kar og fjellmann, av Gunnar Myklebust. Aschehoug 2011.

NRK Møre og Romsdal kunne i dag fortelle at den nå snart 93 år gamle Joachim Rønneberg, i dag, var tilbake på Rjukan for og minnes dagene for 70 år siden.

 

Publisert: 26.11.12 kl.21:40 oppdatert  11.12.12 kl.11:05

Årets bok er her:

Reinen på Hardangervidda – Natur og Kultur

Rein Omslaget

 

Ei praktbok med mye ny informasjon, instruktive figurer og diagrammer - og flotte bilder (ca. 280). Et omfattende personregister og kildehenvisninger. Totalt 283 sider.

Av innholdet nevnes:

Fra iskanten til nasjonalpark og regionalplan. Biologi og biologisk rolle. Dyregraver og fangstkultur elles. Våpen. Tamrein og samar. Ymist kring tamrein. Profilerte reinsgjetarar. Matauk. Jaktjus. Forvaltning og forvaltningsstrid. Teljingar. Beite og kondisjon. Rv 7 – brøyting – radiomerking. Arealbruk. Inngrep og uro. Utlendingar på safari. Organisering. Framtida. Reinen i kunsten.

Til salgs rundt hele vidda, i banker og bokhandel. I Dagali på ‘Jokern’.

Se fyldig omtale av boka ved å klikke på linken i ramma til venstre.

 

Publisert: 07.06.2012 kl.1750

Numedalslågen - Norges nest lengste elv.

Statens kartverk har gjort nye målinger og de viser at Lågen er 372 km lang og dermed Norges nest lengste elv. I siste utgave av NAF sin veibok (2010-2012) er det en liste over Norges 20 lengste elver. Der er Lågen plassert på 5. plass med bare 356 km, men nå har altså nye målinger vist at vi bor ved Norges nest lengste elv.

 

Oppdatert 07.06.2012 kl.0930

Første gang lagt ut 8.10.2011

Ny utgave av web sidene til Dagali.net

Som dere ser har vi redigert om webbsidene.

Musikkvideoer

Vi har nå åpnet en rubrikk med musikkvideoer. Det vil nok helst bli typisk musikk for dem som har levd noen år.

Værdata.

Her vil du finne værdata som før fra målestasjonen Bjørkheim. Nytt er værmeldingen fra YR.no og statistikk med værdata for inneværende og forrige måned og år.

Bilder.

Vi har tatt i bruk Flicker for å laste opp bilder og små video klipp. Foreløpig er det litt prøving og feiling.

Tilbakemelding

Ønsker du å gi en tilbakemelding send en e-post til erlingb@online.no